Koleno - Bolečina v kolenu

Koleno je zelo kompleksen sklep in je podobno kot drugi sklepi nog med tekom izpostavljeno velikim obremenitvam. Zlasti med športniki razmeroma dobro poznane poškodbe meniskusov in sprednje križne vezi kolena so med tekaci sicer možne, a razmeroma redke.
Pri njih so najpogostejše težave, ki so povezane s pogacico in bolecino v sprednjem delu kolena, preobremenitvene poškodbe ligamenta pogacice (t.i. patelarnega ligamenta) in tako imenovani sindrom iliotibialnega trakta. To so tipicne preobremenitvene poškodbe, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega ponavljajocega se obremenjevanja kolenskega sklepa.

Tekaško koleno

Težave, povezane s pogacico, se znacilno kažejo kot bolecina v sprednjem delu kolena, ki se pojavi med tekom. Ponavadi je bolecina mocnejša pri teku po hribu navzdol, lahko tudi pri hoji navzdol (na primer po stopnicah), neredko tudi po dolgotrajnem sedenju s pokrcenimi koleni. Ker je ta težava tipicna za tekace, se zanjo pogosto uporablja kar izraz tekaško koleno. Eden glavnih vzrokov za njegov nastanek je neprimerno drsenje pogacice po sklepni površini stegnenice, posledica pa je neenakomerno obremenjevanje sklepne površine pogacice. Poznanih je vec mehanicnih dejavnikov, ki lahko privedejo do takšnega stanja: visoko ležeca pogacica, relativna oslabelost štiriglave sprednje stegenske mišice, nezadostna raztegljivost mišic zadnje strani stegna, cezmerna pronacija (zvracanje) stopala, nestabilna pogacica, plitev žleb sklepne površine za pogacico na stegnenici in neprimerno oblikovana sklepna površina pogacice, ce naštejemo le nekatere.

Sindrom iliotibialnega trakta

Iliotibialni trakt je dolga tetiva, ki poteka po zunanji strani stegna od narastišca na medenici do zgornjega dela golenice, kjer se (na zunanji strani kolena) pripenja na kost. Za ta sindrom je znacilna bolecina na zunanji strani kolena, ki se navadno pojavi po doloce-nem casu med tekom ali po njem. Nastane zaradi ponavljajocega se drsenja iliotibialnega trakta prek zunanje strani spodnjega dela stegnenice pri vsakokratnem pokrcenju kolena. Pomembni dejavniki, ki pripomorejo k razvoju tega sindromain na katere lahko vplivamo, so nezadostno raztegljiv iliotibialni trakt, cezmerna pronacija stopala in tek po podlagi, nagnjeni vstran.

Kako zdraviti, kako preprecevati?

Prvi ukrepi so pri vseh tekaških poškodbah kolena podobni. Intenzivnost treninga je treba toliko zmanjšati, da tek ne povzroca bolecin, ce so težave že hujše, pa ga je treba za nekaj casa opustiti. Pri bolecini v sprednjem delu kolena se moramo izogibati aktivnostim, pri katerihmocno krcimo kolena, pri težavah z ligamentom pogacice pa se še posebno izogibamo poskokom. Bolec predel lahko veckrat dnevno pet do deset minut hladimo z ledom. Priporocljive so raztezne vaje za sprednje in zadnje stegenske mišice in mišice goleni. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno krepitev zlasti sprednjih stegenskih mišic, kar je še posebno pomembno pri težavah, povezanih s pogacico.
Pri sindromu iliotibialnega trakta je treba posebno pozornost posvetiti vajam za raztezanje tega trakta. Pri težavah s koleni moramo preveriti tudi, ali imamo obutev, ki ustrezno korigira morebitno pronacijo stopal pri teku. Ko znova zacnemoteci,moramo pocasi stopnjevati obremenitve in pogostost treningov. Na zacetku je priporocljiv samo tek po ravni podlagi. Poleg tega moramo redno delati krepilne in raztezne vaje.