Kalcinacija (Kalcinantni tendinitis)

Kalcinantni tendinitis – kalcinacija v mišici ramenskega obroča

Pojav makroskopskih depozitov kristaliniziranega kalcijevega hidroksi-apatita v tetivi mišice. Patofiziologija nastanka kalcijevih depozitov ni povsem pojasnjena. Začetek nastanka kalcinacije je fibro-hrustančna degeneracija tetive ob neznanem sprožilnem dejavniku s kasnejšim pojavom kalcijevih depozitov v spremenjenem tkivu.

Kalcinacija v ramenskem obroču prehaja skozi več faz:

  • Obdobje zorenja:  Fibro-hrustančni degeneraciji mišičnih vlaken sledi obdobje  in odlaganja kalcijevih depozitov – kalcinacija ima v tem obdobju konsistenco krede
  • Mirujoče obdobje je lahko neboleče stanje, razen v primeru mehanske oviranosti drsenja tetive
  • Resorbtivno obdobje je faza, ki jo oznaćuje močna bolečina, vnetni proces, neovaskularizacija okolice kalcinacije in aktivacija makrofagov – kalcinacija je v tej fazi konsistence zobne paste
  • Post-kalcinacijsko obdobje je faza, ko fibroblastne celice pregradijo področje kalcinacije s kolagenskim tkivom in predstavlja fazo celjenja.

Bolnik s kalcinacijo v mišici ramenskega obroča opisuje sledeče težave:
- megleno se spominja poškodbe ali nenadne  preobremenitve pred kakim letom ali več
- bolečina v rami je zelo močna in moteča
- omejene vse aktivnosti nad glavo in za hrbtom
- bolečina je prisotna tudi pri ležanju na prizadeti rami.

Kalcinacijo v rami dokažemo z RTG slikanjem in bolj natanćno z ultrazvočno preiskavo.

Kot hitro terapevtsko pomoč lahko bolniku opravimo t.i. Subakromialno infiltracijo („blokado“) z anestetikom in protivnetnim sredstvom. Infiltracija ima takojšen efekt, trajanje učinka pa je pričakovano 2 – 3 mesece.

Bolniku vedno predpišemo tudi fizikalno terapijo, ki običajno vsebuje asistirane vaje za ohranjanje gibljivosti, UZ obsevanje nad področje kalcinacije in protibolečinsko stimulacijo. Kadar po taki obliki fizikalne terapije ni ugodnega učinka, bolnikom svetujemo zdravljenje z metodo globinskih udarnih valov (ESWT).

Kadar so kalcinacije zelo velike in tudi s terapijo z globinskimi udarnimi valovi ne moremo stanja zadovoljivo izboljšati, je možno opraviti tdi kirurško – artrsokopsko odstranitev kalcinacije.