Fizioterapija

Fizioterapija  je samostojna strokovna dejavnost, ki pri delu z bolnikom uporablja metode neposrednega aktivnega stika, terapevtskih tehnik, fizikalnih agensov in uporabe aparatur.  Usmerjena je k pridobivanju bolnikove največje možne usposobljenosti na gibalnem področju po poškodbenih in bolezenskih stanjih.

Kineziterapija predstavlja pomembno dejavnost športne medicine v zdravljenju in rehabilitaciji športnikov. Gib, oziroma gibanje pa v športu služi tudi kot kinezioprofilaksa v smislu preprečevanja določene »športne« patologije. Obe obliki (kinezioterapija in kinezioprofilaksa) temeljita na spoznanjih anatomije, fiziologije in kineziologije. Športni zdravnik in športni pedagog morata poznati osnove kineziologije in možnosti izrabe gibanja za preprečevanje nezaželenih posledic športa ter možnosti uporabe obeh pri zdravljenju in rehabilitaciji, če patologija že obstaja.

Manualna terapija je pogosto najpomembnejši del individualne fizioterapevtske obravnave. Širok izbor različnih tehnik omogoča prilagajanje terapije vsakemu posamezniku.

Manualne tehnike zahtevajo dodatno usposabljanje terapevta, dober občutek in veliko izkušenj. Pri terapiji bolnika se manualne tehnike pogosto prepletajo. Izkušen terapevt bo program terapije sestavil glede na problem in želene učinke ter ga sproti prilagajal bolnikovemu odzivu.
Elektroterapija se uporablja predvsem za lokalno zmanjševanje bolečine pri kroničnih degenerativnih okvarah gibal kot tudi v kasni fazi rehabilitacije po poškodbah in operacijah na gibalih.

Strokovno nadzorovana skupinska vadba je zagotovo najbolj zdrava in zabavna oblika rekreacije. Za vse, ki se zavedate pomena redne telesne vadbe smo pripravili program skupinskih vadb, ki so namenjene različnim potrebam.

Vadba poteka pod vodstvom fizioterapevta v majhnih skupinah. Priporočamo jo zlasti pacientom s kroničnimi degenerativnimi spremembami gibal, pri osteoporozi, pri revmatikih, zelo smiselna je tudi po zaključeni individualni rehabilitaciji pri zdravljenju poškodb ali obolenj gibal. Organizirani programi vadbe redno potekajo za paciente, ki imajo težave s hrbtenico, za revmatike, za paciente z obrabo koleni in kolkov ter za paciente z osteoporozo.
Ohlajanje tkiva, strokovno poimenovano krioterapija, je postopek, ki ga najpogosteje uporabljamo pri zgodnjem zdravljenju različnih športnih poškodb ter pri umirjanju vnetja, otekline in bolečin v zgodnjem obdobju po operativnih posegih na gibalih.

Poznamo različne tehnike in postopke za ohlajanje prizadetega dela gibal, ki vključujejo masažo z ledom, namakanje poškodovanega dela telesa v hladne ali ledene kopeli in nameščanje različnih ledenih oblog v obliki hladilnih vrečk, obkladkov in hladilnih razpršil. Pri vseh postopkih moramo upoštevati čas ohlajanja, ki naj traja od 10 do 15 minut. Drugače je pri masaži z ledom, ki se izvaja z majhnimi krožnimi gibi in rahlim neposrednim pritiskom na poškodovano tkivo. Ta naj ne traja več kot tri minute.

Učinki hlajenja na telo so številni. Pri akutnih poškodbah s krioterapijo dosežemo zmanjšanje vnetne reakcije, prav tako se zmanjša občutljivost poškodovanega področja in s tem posledično bolečina. Ob nepravilnem ohlajevanju lahko nastanejo omrzline. Te so največkrat posledica predolgega učinkovanja ledenih obkladkov na poškodovano mesto.

Najnovejša metoda za ohlajevanje tkiv je hiloterapija. Gre za krioterapijo s posebno napravo, ki nadzira ohlajevanje tkiv. Hladilna tekočina, ki pri ohlajanju sklepa kroži skozi posebej oblikovano manšeto, zniža temperaturo mehkih tkiv postopoma in ne za več kot 10 stopinj. Takšno kontrolirano in zmerno ohlajevanje tkiv ima številne prednosti. Je bistveno bolj varno, saj pri tem ne more priti do nastanka omrzlin, izvajamo ga lahko bistveno dlje časa, tudi več ur, tako v mehkih tkivih ne prihaja do nenadnih hitrih sprememb temperature, blago znižanje temperature v mehkih tkivih tudi ne moti odtoka limfe in celičnega metabolizma. Naprava s katero izvajamo hiloterapijo je prenosljiva in razmeroma preprosta za uporabo, zato priporočamo pacientom, da jo čim več uporabljajo tudi doma. Ker gre za razmeroma drag pripomoček, ki pa je potreben le v prvih tednih po operaciji ali poškodbi, smo organizirali izposojo te naprave, kar bistveno zmanjša strošek takšnega zdravljenja.