Ultrazvok

Ultrazvok ali ultrazvočna preiskava je primerna zlasti za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb v predelu ramenskega sklepa, komolca in gležnja kot tudi za spoznavanje poškodb in obolenj različnih mehkih tkiv gibal kot so kite, vezi in mišice. Manj pogoste a pri določenih problemih smiselne so preiskave kolenskega sklepa in kolka.

Kaj nam lahko ultrazvok pokaže?

Z ultrazvočno preiskavo lahko pregledujemo sklepe in predvsem mehka obsklepna tkiva. Z novimi sodobnimi aparati, ki zelo dobro pokažejo tudi strukturo vseh teh mehkih tkiv, je mogoče dokaj dobro razpoznati tako poškodbe mehkih tkiv, tetiv in sklepov kot tudi degenerativne spremembe, to se pravi starostne spremembe in strukturne spremembe, ki nastajajo v teh tkivih. To je edina preiskava, pri kateri pacient sodeluje, to se pravi, giblje, krči, izteza mišico, giblje sklep, kar pri drugih preiskavah, CT-ju, magnetni resonanci in rentgenu, ni mogoče. Ravno ta dinamika preiskave omogoča včasih tudi prikaz skritih poškodb. To so poglavitne prednosti ultrazvočne preiskave.
Če ne najdemo nič z ultrazvokom, priporočimo naslednjo preiskavo, običajno magnetno resonanco, če gre za rame, koleno ali gleženj.

Koliko časa traja preiskava?

Od 10 do 30 minut, odvisno od tega, ali gre za enostavno ali kompleksnejšo poškodbo, pri kateri je poškodovanih več struktur. Rezultate dobite takoj. Pošljemo jih lahko tudi po elektronski pošti, če to ustreza vašemu osebnemu zdravniku, ortopedu, ali pa vam domov.

Katerih poškodb pa s to preiskavo ni možno diagnosticirati?

Težko je diagnosticirati poškodbe, ki bi segale v sam sklep, to se pravi poškodbe hrustanca, pri kolenih poškodbe križnih vezi in meniskusov, na splošno pa vseh tistih struktur, ki ležijo globoko v sklepu. Ne pregledujemo hrbtenice, ker se vretenca in strukture ob njih z ultrazvokom slabo razpoznajo. Za oceno stanja so zato potrebne druge diagnostične slikovne metode – magnetna resonanca ali CT. Vse površinske poškodbe v koži, podkožju, mišicah, tetivah in vezeh ob zunanjih delih sklepov je priporočljivo pregledati z ultrazvokom. Običajno se dobro vidijo, izvid preiskave pa je pomemben za usmeritev v postopke zdravljenja in rehabilitacije.